De impact van een Kerstpakket
Kennis van aandacht
Martijn
Kennis van aandacht
12/19/2024

De stille impact van een kerstpakket

12/19/2024

December is dé maand waarin werkgevers laten zien wat hun medewerkers voor hen betekenen. Het is een tijd van feestelijkheden, reflectie en,ook van het kerstpakket. Deze traditie gaat al generaties mee, en hoewel sommigen het afdoen als “iets wat erbij hoort,” is het geven van een kerstpakket veel meer dan dat. Het is een strategisch hulpmiddel dat een grote impact heeft op de tevredenheid en loyaliteit van je medewerkers. Het kerstpakket is namelijk een krachtig instrument in employee engagement.

Een kerstpakket is een zogenaamde hygiënefactor: heb je het, dan vindt men het vanzelfsprekend. Maar laat je het weg, dan valt het direct op. En niet in positieve zin. Stel je voor: je medewerkers hebben het hele jaar hard gewerkt, extra uren gemaakt als dat nodig was, en hun loyaliteit getoond in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. En dan komt december... zonder kerstpakket. Hoe voelen zij zich? Niet gezien. Niet gewaardeerd. En dat is precies waar het probleem begint. Medewerkers zoeken meer dan een salarisstrookje aan het eind van de maand; zij willen waardering en erkenning. Het kerstpakket is een tastbaar symbool van die erkenning. Het zegt: “Wij waarderen je inzet, en dit is onze manier om dat te laten zien.”

Wanneer je ervoor kiest om geen kerstpakket te geven, creëer je ongemerkt een ander soort boodschap. Collega’s praten onderling: “Zijn we niet belangrijk genoeg? Waarom is er niets gedaan?” Dit soort gesprekken tast de moraal aan en ondermijnt het vertrouwen in jou als werkgever. Het risico is groot: een afname van betrokkenheid, een daling in motivatie en in sommige gevallen zelfs een
hoger verloop. Want ja, ook iets kleins zoals een kerstpakket beïnvloedt hoe medewerkers jouw organisatie zien en ervaren.

Maar ook het geven van een kerstpakket brengt risico’s met zich mee als je er te weinig aandacht aan besteedt. Een saaie, standaard doos vol ongewenste items kan averechts werken. Wil je het goed doen, zorg dan dat je kerstpakket een positieve impact heeft en echt iets toevoegt. Hoe je dat doet? Hier zijn drie waardevolle tips:

Personaliseer het pakket. Door een kerstpakket samen te stellen dat aansluit op de interesses van je medewerkers laat je zien dat je hen écht kent. Denk aan cadeaubonnen of pakketten waarmee ze zelf een keuze kunnen maken.

Geef een ècht persoonlijk tintje. Voeg een handgeschreven kaart toe of vertel het verhaal achter het pakket. Dit maakt het gebaar
authentiek en versterkt de emotionele waarde.

Creëer een beleving. Kies eens voor een origineel kerstpakket, zoals een ervaring of activiteit: een gezamenlijke kookworkshop, een bijzondere wijnproeverij of een donatie aan een goed doel in naam van je medewerkers.

Denk eraan: het kerstpakket is geen verplichting, maar een kans om te verbinden. Het laat zien hoe jij je team waardeert en is een traditie die je niet moet onderschatten.

En mocht je nog twijfelen, bedenk dan: wat kost een kerstpakket nou echt vergeleken met de kosten van een vacature als een medewerker besluit te vertrekken? Een kerstpakket is een investering in waardering en loyaliteit. Dus, maak er iets moois van.
Of, zoals mijn moeder altijd zei, “Het hoeft niet duur te zijn om gul te zijn.”

En voor wie denkt dat geen kerstpakket geven een goed idee is.: Bedenk dan dat zelfs een mandarijntje in een plastic zak,  beter scoort dan helemaal niets.

Reacties
Categorieën